- Startsida
- Förteckningen
- Mattraditioner
Mattraditioner
Vad äter vi, och när, hur och varför? Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster – kring maten skapas möten, upplevelser och traditioner. Det gäller såväl framtagning av råvarorna som tillagning av maten och rutiner kring måltiden.
-
Björksav – tappning och tillredning
2 maj 2022Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck, och den har druckits i alla länder där björken är vanlig.
-
Blöta
11 oktober 2022Blöta är en maträtt där man blöter upp hårt och sprött tunnbröd i varm vätska.
-
-
Fäbodkultur
30 september 2015I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.
-
Gum eller grynostkokning
30 maj 2024Gum eller grynost är ett slags sötost som tillverkas genom att värma oseparerad mjölk och tillsätta löpe, så att det bildas ostmassa. Osten tillverka...
-
Gummekaka (julekaka)
12 april 2016I Torestorp och Älekulla i Västergötland lever ännu seden att baka och ge bort en gummekaka till sitt gudbarn dagen före julafton.
-
Hantverksmässig malning av mjöl
15 september 2021Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantso...
-
Håvfisketraditionen i Tornedalen
15 oktober 2018Fiske genom håvning är en traditionell fiskemetod som än i dag praktiseras i Tornedalens olika forsar.
-
Knäckebröd
1 juni 2022Knäckebröd bakat på rågmjöl är en karaktäristisk svensk produkt med en stark kulturgeografisk koppling till Svealand.
-
Kroppkakor
16 oktober 2020Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg.
-
Nejonögonfiske
24 augusti 2020Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition.
-
Norsfiske/slomfiske
9 april 2021Slomfiske är en folklig tradition som ännu samlar både fångstmän och åskådare.
-
Nävgröt med fläsk och lingon
30 augusti 2021Nävgröt, som också kallas motti, serveras med tillbehör som stekt fläsk och lingon.
-
Ostkaka
25 januari 2022Att laga ostkaka som festrätt är en tradition med gamla anor. Den lagas fortfarande i hela landet, men förknippas särskilt med Hälsingland och Smålan...
-
Pitepalt
9 mars 2021Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk.
-
Polkagrisbakning
12 juli 2018En polkagris är en (oftast) vit karamellstång med mintsmak som har ett rödfärgat spiralformat inslag utmed hela stången.
-
Pölsa
21 september 2022Pölsa är en maträtt med gamla anor, och betraktades som husmanskost redan på 1800-talet.
-
Semlor
5 februari 2020Att äta och baka fastlagsbullar under årets första månader är en utbredd tradition i Sverige.
-
-
Smörgåsbordet
27 april 2015Smörgåsbordet är en samling av maträtter som ofta äts vid högtider som jul, påsk och midsommar.
-
Spettkaka
11 mars 2022Spettkakan är en konformad hög kalaskaka, som under 1800- och 1900-talen varit särskilt vanlig i Skåne.
-
Surströmming
20 januari 2021Surströmming var tidigare en del av den vardagliga kosten. I dag betraktas den som en delikatess med stark koppling till Norrland.
-
Torsdagens ärtsoppa med pannkakor
17 augusti 2021Ärtsoppa serveras främst på torsdagar och kombinationen ärtor och fläsk har mycket gamla anor.
-
Äggost
15 december 2022Äggost är en kalasrätt, en slags färskost baserad på mjölk och ägg. Den äts oftast som dessert och har blivit särskilt förknippad med Bohuslän.
Lär dig mer om mattraditioner
Isof
Kunskapsbank: Matkult – en kunskapsbank om traditionell matkultur i Sverige Länk till annan webbplats.