- Startsida
- Förteckningen
- Spettkaka
Spettkaka
Spettkakan är en konformad hög kalaskaka, som under 1800- och 1900-talen varit särskilt vanlig i Skåne.
Geografiskt läge: Förekommer i hela landet men förknippas mest med Skåne
Spettkaka (eller spettekaka) innehåller många ägg, potatismjöl och socker, som vispas till en seg smet. Den gräddas genom att smeten ringlas i flera lager över en långsamt roterande kon, själva spettet. Varje lager måste torka innan nästa ringlas på. I äldre tid vevades spettet för hand över glödande kol. I dag sker det mekaniskt och med infravärme eller gasol. Till sist spritsas glasyr på utsidan. Färgen på glasyren kan variera mellan olika orter, men vit och rosa är vanligast.
Nu som då är det specialiserade bagare som kan konsten. Ända in på 1900-talet förekom så kallade ”spettekaks-gummor”, som man kunde lämna ingredienserna till. Ibland kunde de komma till kalasgården med sitt eget spett och baka på plats. Men sedan har tillverkningen koncentrerats till spettkaksbagerier, varav de flesta ligger i städer eller större samhällen. När cellofanet introducerades i början av 1900-talet, blev det också möjligt att öka hållbarheten och transportera spettkakorna en längre sträcka.
Helst ska spettekakan ätas direkt, annars drar den åt sig fukt och blir seg. Men om den förvaras torrt och luktfritt kan den hålla länge. Till spettekakan dricks oftast kaffe, men på äldre tiders kalas dracks ofta vin till. Kakan skärs traditionellt upp genom att värden eller värdinnan sågar ut små fönster. Översta toppen ska bevaras så länge som möjligt.
Läs mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om spettekaka Länk till annan webbplats.. Och varför inte prova att laga en efter ett recept på Spettkaka från Tingsryd Länk till annan webbplats. från år 1905?