Framträdanden

Framförande, föreställning, utförande – något som äger rum inför andra, till exempel en publik. Det kan innefatta förberedelser inför och sådant som används vid framträdandet, liksom åskådarnas/åhörarnas närvaro och deltagande. Teater är ett av många exempel inom detta område.

• Beridna högvakten

5 september 2019

Den beridna högvakten i Stockholm medverkar i parader och korteger i samband med vaktparader, nationaldagen, kungliga bemärkelsedagar och statlig rep...

• Här framträder en kurdisk dansgrupp. Foto: Jonatan Werring.

Hammarkullekarnevalen

14 maj 2020

Karnevalen i Hammarkullen är ett årligen återkommande evenemang med rötter i olika delar av världen.

• Knutsmasso i Gimo år 2012. Foto: Marlene Hugoson/Isof.

Knutsmasso

28 februari 2015

Knutsmasso uppmärksammas på olika sätt i olika delar av landet och även i utlandet, bland annat genom utklädningsupptåg. I Uppland har traditionen ut...

• Bild från lajvet White Wolf’s Convention of Thorns i Polen 2017. Foto: Przemyslaw Jendroska och Maciek Nitka.

Levande rollspel – lajv

17 januari 2018

I ett lajv gestaltar varje deltagare en påhittad karaktär i en påhittad miljö.

• Midsommarkarnevalen i Ramsberg

21 april 2022

Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg i Västmanland.

• Nyckelharpa

Nyckelharpa

21 augusti 2014

Nyckelharpan har tillverkats och spelats i Sverige i obruten tradition åtminstone sedan 1600-talet.

• Spelövning med deltagarna på Nordiska psalmodikonförbundets årsmöte i Karlshamn år 2022. Foto: Johan Skog.

Psalmodikon

23 november 2020

Psalmodikon är ett stränginstrument som var mycket vanligt i stora delar av Sverige i under 1800-talet och som har fått ett nyväckt intresse under de...

• Sagomuseet i Ljungby. Foto: Sagomuseet.

Sagobygden – Berättarnätet Kronoberg

15 september 2015

I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar och spöken.

• Bild från Chalmersspexet Bobs uppsättning Rasputin år 2015. Foto: Chalmers Film- och Fotocommitté.

Studentspex

6 mars 2018

Studentspex är en komisk och satirisk teatergenre som förekommit åtminstone sedan mitten av 1800-talet.

• Tivolitraditionen

11 juli 2018

Ett tivoli är en form av nöjespark som kan vara lokaliserad till en viss ort, men är ofta ambulerande.

• Cirkus Brazil Jack år 2019 i Tantolunden, under en jubileumsturné. Foto: Per Grahn.

Turnerande klassisk cirkus

31 mars 2020

Cirkusar har turnerat i Sverige sedan i slutet av 1700-talet. I början av 1900-talet fanns det ett tjugotal cirkusar i Sverige, men antalet har varie...

• Zornmärkesuppspelning (riksspelmansskap)

7 februari 2017

Zornmärket är en utmärkelse som årligen utdelas till förtjänta spelmän inom den traditionella musiken i Sverige.