- Startsida
- Förteckningen
- Björksav – tappning och tillredning
Björksav – tappning och tillredning
Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck, och den har druckits i alla länder där björken är vanlig.
Geografiskt läge: Hela landet
I dag finns ett växande intresse för att tappa björksav och framställa vin och andra björksavsdrycker. Viktigt är att alltid fråga markägaren om lov eftersom tappning av björksav inte ingår i allemansrätten.
Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck. Den kan drickas färsk, men tål endast några dagar i kylskåp innan den börjar jäsa. Det har också varit vanligt att jäsa sav. ”Mellan islossning och lövsprickning” är bästa tiden att tappa björken på sav. Då släpper tjälen, dagstemperaturen når över +8° och saven stiger. Att använda sav till dryck eller inkokning till sirap är en gammal tradition som fått något av en pånyttfödelse.
Björken ska helst vara minst 30 år gammal. Man borrar ett hål i stammen, några cm djupt och sätter i ett rör. På detta sätt kan ett träd tappas på flera liter sav. Efter det att man tappat klart slår man i en träplugg i hålet.
Sav innehåller till 98,5 procent vatten och till 1,5 procent åtta olika sockerarter, bland annat xylitol (björksocker), druvsocker och fruktsocker. Den innehåller syror, främst äppelsyra, som ger den syrliga smaken, men även c-vitamin, kalium, kalcium och andra mineraler samt vinsten, aminosyror och spårämnen.
Läs mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats. en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa ett blogginlägg som handlar om björksav och annan mat och dryck som passar till påsk:
Matkultbloggen: Dags att äta och dricka märg i benen Länk till annan webbplats. (mars 2021)