- Startsida
- Förteckningen
- Pölsa
Pölsa
Pölsa är en maträtt med gamla anor. I dag blandas sällan inälvor i pölsan och kryddningen influeras av allehanda kök.
Geografiskt läge: Hela landet
I äldre tid var det viktigt att ta tillvara allt vid slakten. Ofta tillverkades korv av olika slag vilkas benämningar och innehåll varierade med tid och plats. Pölsa var under 1600-talet ett slags korv som kom att leva kvar och som med tiden förändrades till att även avse ”hackmat” bestående av hjärta, lungor och sämre köttbitar.
Pölsa betraktades som husmanskost och recept förekommer i olika kokböcker. Det är fortfarande många som håller traditionen vid liv och tillagar sin pölsa själv, men den tillverkas också industriellt. Numera blandas sällan inälvor i pölsan och kryddningen varierar. Pölsa kan serveras med stekt fläsk, kokt potatis och rödbetor och ibland även med stekta ägg.
Mer på isof.se
På Matkult.se, Länk till annan webbplats. en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om grynkorv och pölsa Länk till annan webbplats. i temaområdet Kött Länk till annan webbplats..