- Startsida
- Förteckningen
- Äggost
Äggost
Äggost är en kalasrätt, en slags färskost baserad på mjölk och ägg. Den äts oftast som dessert och har blivit särskilt förknippad med Bohuslän.
Geografiskt läge: Främst Bohuslän, men även andra delar av landet
Äggost är en kalasrätt, en slags färskost baserad på mjölk och ägg. Ett surt ämne tillsätts också, vanligtvis fil, gräddfil eller ättika. Det vanligaste sättet att tillverka äggost är att först värma mjölken något och sedan hälla i surmjölks-äggblandningen och låta värmen stiga tills massan skär sig. Oftast tillsätts också strösocker. Ostmassan läggs i en stjärnform med hål i, så vasslen kan rinna av. Formen är av bleckplåt eller av trä, en ”klamp”.
Äggosten äts oftast som dessert, sötad med socker eller honung och söta tillbehör som sylt eller bär, ofta björnbär. Förr var det vanligt att äggosten dekorerades med kanel och torkad frukt, som russin och katrinplommon. Men äggosten kan också ätas osötad, traditionellt som tillbehör till stekt fläsk eller sill.
Den äldre formen av äggost var en surmjölksost, en så kallad skörost, som tidigare var den dominerande osten i vårt kosthåll, innan ostlöpe började användas. Att blanda den syrliga ostmassan med ägg är en något mer sentida tradition, som kommit söderifrån. Äggosten finns med i matordningar från 1520-talet från biskop Brask i Linköping och serverades vid drottning Kristinas kröning i Stockholm 1650. De äldsta recepten på äggost återfinns i en dansk kokbok från början av 1600-talet. Från Skåne finns recept från sekelskiftet 1800–1900.
Den klassiska äggosten är alltid ogräddad och innehåller ett större antal ägg. Den kunde förr tillagas på upp till 50 ägg till femton liter mjölk. Då blir äggosten hård och kompakt. Två ägg per liter mjölk rekommenderas för en mer lagom konsistens. Förr användes alltid sur mjölk, men numera används gräddfil eller ättika.
Äggosten var förr en typisk förningsrätt, som gästerna tog med till kalas. Då användes alltid en ”klamp”, en äggostform med ett dekorativt avtryck. Formarna tillverkades i olika material och former. I äldre tid var klamparna i trä vanligast och i dag används ofta en stjärnform i bleckplåt. De äldsta i dag bevarade klamparna härstammar från 1600-talet.
Mer om äggost på isof.se
På Matkult.se, Länk till annan webbplats. en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om äggost Länk till annan webbplats. i temaområdet Ägg Länk till annan webbplats..