I äldre tid bestod ofta en måltid av att man hällde brödsmulor eller bröt bröd i surmjölk, långfil, vatten, stekflott, buljong eller annan vätska. Det var det bästa sättet att få i sig det hårda förrådsbrödet på och samtidigt ta tillvara fettet eller vätskan. Den åts då med sked eller med händerna.
På många håll, särskilt i de nordligare delarna av landet, där vardagsbrödet var knäckebröd eller tunnbröd, var detta en del av basmaten under större delen av året. I Norrbotten och Västerbotten och även längre söderut i Norrland, kallas rätten för blöta, när vätskan är varm. Om det är kall mjölk eller långfil, kallas den oftast för bryta. Särskilt festligt blev det när man fick nykärnat smör till blötan, vilket var vanligast på söndagarna. Men blöta åts också som tillbehör till vardagsmaten saltströmming eller stekt fläsk. Den som inte hade smör kunde istället äta blötan med mesost.
I Isofs arkiv beskrivs detta i en berättelse från Edefors i Norrbotten:
Av det nykärnade smöret brukade husmodern göra ”kärngåsar”, runda smörkulor, stora som ett ägg och två åt var person och dessa lades upp på locket till kärnan i två ringar, en inre och en yttre. Den ena skulle vara till potatisen och fisken på lördagenskvällen, den andra till blötan på söndagsmorgonen.
Plats: Edefors, Norrbotten
Upptecknat: 1927 av Gerd Enequist (Isof, ULMA 1500:1)
Se hela uppteckningen 1500:1
1941 berättar en skolkökslärarinna:
I Piteå och annorstädes i övre Norrland används blöta mycket. Som frukost på söndagsmorgon eller som förrätt till middag, om man har bråttom är blöta en vanlig rätt. Mjölk kokas upp och däri bryts tunnbröd, ojäst, tunt som papper eller framugnsbröd. Det var bakat med jäst och en aning tjockare. Det gräddas i främre delen av ugnen.Brödet ligger någon minut i mjölken och fiskas upp direkt ur grytan. Det äts på tallrik med kniv och gaffel med en klick äkta smör på.
En annan meddelare hävdar att ”hela Norrbotten och troligen Västerbotten hade för 50 år sedan rätten blöta till söndagsfrukost”. Hon återger ett talesätt från Piteå: ”Va gör ni om söndagarna? Vi tvättar oss och äter blöta.” (Isof, ULMA 31428)
Recept från förr
I Isofs arkiv finns flera recept på blöta. Här hittar du två exempel: