- Startsida
- Förteckningen
- Ostkaka
Ostkaka
Att laga ostkaka som festrätt är en tradition med gamla anor. Den lagas fortfarande i hela landet, men förknippas särskilt med Hälsingland och Småland.
Geografiskt läge: Hälsingland och Småland men även i hela Sverige
Ostkaka äts som dessert och tillagas genom att man tillsätter löpe till en mjöl- och mjölkblandning, som då koagulerar. Ostkaka förknippas i dag mest med två områden där den fortfarande är en levande tradition: Småland/södra Östergötland och Hälsingland. I de två områdena bakas olika typer av ostkaka. De småländska och hälsingska ostkakorna skiljer sig åt såväl vad gäller innehåll som konsistens och smak. De serveras också med olika tillbehör.
Båda typerna innehåller mjölk, löpe och mjöl. Den småländska innehåller även ägg, mandel, socker och grädde och serveras med sylt och vispad grädde. Den hälsingländska innehåller vanligtvis inte ägg och aldrig mandel. Den har en slätare, något gnisslig konsistens. Ibland strös saffran ovanpå och den serveras med saftsås. Den kan skäras i skivor och värmas tillsammans med grädde i ugnen eller stekas i smör. Recepten har från början skilt sig mellan byar och gårdar, och varierar fortfarande, framförallt mellan olika landskapsdelar.
Mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur, hittar du mer information om ostkaka och en lång rad recept på ostkakor från olika delar av landet:
Ostkakor, löpskakor och andra gräddade kalaskakor Länk till annan webbplats.