- Startsida
- Förteckningen
Sveriges förteckning
Välkommen till den nationella förteckningen över immateriella kulturarv! Här hittar du exempel på traditioner, högtider och andra immateriella kulturarv som finns i Sverige.
Filtrera resultatet
Det här formuläret postas automatiskt
-
Laxsätt
26 oktober 2016Laxsätt är ett strandnära fiske av lax med fasta redskap som bedrivs i skärgården utanför Mörrumsåns mynning.
-
Glashantverk
17 maj 2016Glashantverk är konsten att tillverka föremål av glas. Hantverket har överförts mellan generationer av hantverkare, som genom tiderna successivt utve...
-
Gummekaka (julekaka)
12 april 2016I Torestorp och Älekulla i Västergötland lever ännu seden att baka och ge bort en gummekaka till sitt gudbarn dagen före julafton.
-
Hembygdsrörelsen
1 april 2016Hembygdsrörelsen utgörs av föreningar över hela landet vars medlemmar med kunskap och ideella insatser driver en verksamhet där bygdens historia, mil...
-
Luciatåg
19 februari 2016Luciafirandet kan innehålla en mängd olika inslag och består ofta av sång och musik och ett luciatåg.
-
Ålarvet på Ålakusten
9 oktober 2015Traditioner och kunskaper innefattande muntligt berättande, byggnadstraditioner, båttyper och mattraditioner kopplade till ålfiske längs Skånes östku...
-
Fäbodkultur
30 september 2015I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.
-
Sagobygden – Berättarnätet Kronoberg
15 september 2015I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar och spöken.
-
Handskmakeri
18 maj 2015Ett specialiserat yrke där tekniker, material, yrkestermer och tillverkningsmoment har sina rötter i en fransk yrkestradition.
-
Smörgåsbordet
27 april 2015Smörgåsbordet är en samling av maträtter som ofta äts vid högtider som jul, påsk och midsommar.
-
-
Knutsmasso
28 februari 2015Knutsmasso uppmärksammas på olika sätt i olika delar av landet och även i utlandet, bland annat genom utklädningsupptåg. I Uppland har traditionen ut...
-
Purim
27 februari 2015Purim är en judisk högtid och tradition som firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i mars.
-
Kunskaper om läkeväxter
27 februari 2015Salva på ringblommor, älgörtste eller basilika mot insektsbett. Kunskaper om växters läkande effekter har en lång historia.
-
Franskpolering och cellulosalack
4 december 2014Franskpoleringen blev i början av 1800-talet den viktigaste metoden för ytbehandling av möbler och stränginstrument i Sverige.
-
Ångfartygstrafik
21 oktober 2014I Sverige finns ovanligt många ångfartyg bevarade. De flesta drivs av ideella föreningar.
-
Varvskompetens träskrov
26 september 2014Kompetensen att reparera och underhålla större träfartyg innehas i dag endast av ett fåtal företag och privatpersoner.
-
Laggning av träkärl
24 september 2014Laggning är en gammal teknik för att tillverka träkärl – de äldsta fynden i Norden är runt tvåtusen år gamla.
-
Nyckelharpa
21 augusti 2014Nyckelharpan har tillverkats och spelats i Sverige i obruten tradition åtminstone sedan 1600-talet.
-
Bastabinne i Ödenäs
21 augusti 2014I Ödenäs i Västergötland utövas ännu hantverkstekniken bastabinne. Med bast från gran binds kassar och andra föremål.
-
Sång och dans runt midsommarstången
21 augusti 2014Sång, musik, dans och lek runt midsommarstången hör till sommarens traditioner över hela landet.
-
Klapp-, rams- och sånglekar
20 augusti 2014So makaroni, Ria Ra och Bro bro breja är exempel på klapp- och sånglekar som förekommer på många skolgårdar. Lekarna överförs muntligt från barn till...