Bakgrunden till att restauranghögskolan finns just i Grythyttan går tillbaka till 1972, när Grythyttans gästgivargård räddades från rivning av hembygdsföreningen. På platsen har funnits gästgiveri sedan 1641 och den anrika byggnad som finns där idag, skapar tillsammans med ett stort antal äldre byggnader i Grythyttan en sammanhållande ålderdomlig miljö. Gästgivargården köptes av Hällefors kommun och Carl Jan Granqvist anställdes som krögare. Grythyttans gästgivargård blev snabbt känd för att skapa en helhet för alla sinnen. Här växte också Bergslagen fram som en gastronomisk region, där den lokala livsmedelsproduktionen och det nya nordiska köket lyftes fram. På Grythyttans gästgivargård hölls också olika kurser i gastronomi och i dialog mellan yrkesverksamma kockar och akademiker växte tanken på en restauranghögskola fram. En eftergymnasial utbildning för både kök och servering som kunde förena vetenskap och konst.
När stålverket 1987 lades ner i Hällefors var krisen ett faktum i hela regionen. Som en åtgärd anslog Riksdagen ”Bergslagsmiljarden”, ett stödpaket för regionalpolitiska insatser i området. Örebro högskola uppmanades då att söka medel för att sätta igång en försöksverksamhet med restauranghögskoleutbildning, den första i landet. Försöket understöddes av högskolans rektor, UHÄ, utbildningsministern och vann en politisk majoritet.
Efter två år av försöksutbildning, som skedde på Grythyttans gästgivargård, gav regeringen den 8 maj 1992 ett permanent uppdrag till Institutionen för restaurang- och måltidskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan/Örebro högskola, med följande lydelse: Grythyttan ska ta ansvar för måltidens estetiska gestaltning
. När Örebro högskola beslöt att förlägga hotell- och restaurangutbildningen till Grythyttan var anledningen att Grythyttan med omnejd höll på att växa fram som en framträdande gastronomisk region i landet, som satsade på lokalproducerade råvaror av hög kvalitet. Örebro högskola, som då ännu inte var universitet, hörde till Uppsala universitet och därmed fick restauranghögskolan också ett samarbete med Institutionen för hushållsvetenskap (numera Institutionen för kostvetenskap).
Genom landshövdingen i Västmanland, som också var ordförande i utställningskommittén för den svenska delen i världsutställningen i Sevilla 1992, kunde utställningspaviljongen där förvärvas och med hjälp av lokaliseringsbidrag flyttades den till Grythyttan för att användas som undervisningslokal.
Tillkomsten av Måltidens hus har inneburit nya satsningar i regionen. Hällefors kommun har försökt ta sig ur krisen och aktivt arbetat med att vända en negativ trend, att stärka människors identitet och bilden av kommunen. Satsningarna i Grythyttan har varit en viktig del av utvecklingen ”från ståltid till måltid”. Måltidens hus har utvecklats till ett centrum för mat och dryck och blivit ett av Bergslagens största besöksmål med cirka 50 000 besökare per år.