- Startsida
- Förteckningen
- Kaleromernas berättartradition
Kaleromernas berättartradition
Hos kaleromerna finns en berättartradition som haft stor betydelse för gruppen. I berättandet förs viktiga kunskaper och erfarenheter vidare mellan generationerna.
Geografiskt läge: Hela landet
En av de mest grundläggande formerna av kommunikation oss människor emellan utgörs av muntligt berättande. Genom muntliga berättelser kan vi beskriva oss själva, vår familj och släkt, vårt ursprung och vår plats i världen. I stort sett varje grupp har sina berättelser och sina specifika sätt att berätta. I vissa sammanhang och för vissa grupper är dock det muntliga berättande extra viktigt och spelar en speciell roll för gruppens sammanhållning och fortlevnad. Ett sådant exempel är kaleromernas berättartradition.
Kaleromernas berättartradition är att betrakta som ett slags muntlig kunskapsöverföring, där individen, familjen och klanen placeras i ett sammanhang som beskriver viktiga erfarenheter, exempelvis släktskap (och relationer mellan familjer och klaner). Kaleromsk historia och kunskap har över tid traderats muntligt eftersom romska kalo (kalikane) under lång tid inte användes i skrift och eftersom kaleromer i regel inte har haft tillträde till de institutioner som skriver historia. Berättartraditionen har syftat till att hålla de äldre generationernas livshändelser, erfarenheter, öden och historia vid liv. Det har framförallt gällt bortgångna släktingar och viktiga personer inom den kaleromska gemenskapen.
Läs mer på isof.se
Kunskapsbank om traditioner: Muntliga berättartraditioner Länk till annan webbplats.
Kunskapsbanken I rörelse: Romers migration till och inom Sverige Länk till annan webbplats.
Kunskapsbank om nationella minoritetsspråk: Romska språket och romsk kultur Länk till annan webbplats.
Arkivsamlingar: Romskt material Länk till annan webbplats.