- Startsida
- Förteckningen
- Knyta rya
Knyta rya
Rya är en sorts vävteknik med gamla anor. Ofta används tekniken för att tillverka mattor, bonader eller kuddar, gärna i ull. Föremål i rya har växlat i popularitet genom åren, och hade i modern tid en höjdpunkt under 1950– 1970-talet.
Geografiskt läge: Hela landet
Under ryans storhetstid i mitten av 1900-talet var kunskaperna om tekniken väl utbredda i Sverige. Textilkonstnärer skapade mönster som såldes genom hemslöjdsföreningarna i form av färdiga materialsatser. Det var även populärt att köpa färdiga, massproducerade produkter i ryateknik.
Ryorna och deras formgivare var i ropet, de visades upp på museer och vann priser på utställningar i Paris och Milano. Bland namnkunniga nordiska formgivare av ryamattor återfinns exempelvis Sigvard Bernadotte, Elsa Gullberg, Märta Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson, Josef Frank, Edna Martin, Viola Gråsten, och Astrid Sampe.
Intresset för att knyta rya och att inreda med föremål i ryateknik är inte lika utbrett idag som under mitten av 1900-talet. Dock finns kunskaperna kvar i slöjdintresserade kretsar, och kurser ges på många platser i landet. De färdiga materialsatserna har återkommit för den som vill tillverka sina egna mattor eller kuddar till hemmet. Det finns också flera exempel på konstnärer som använder sig av ryateknik i sin konstnärliga produktion och utforskar nya uttrycksformer för ryan.