- Startsida
- Förteckningen
- Gum eller grynostkokning
Gum- eller grynostkokning
Gum eller grynost är ett slags sötost som tillverkas genom att värma oseparerad mjölk och tillsätta löpe, så att det bildas ostmassa. Osten tillverkas traditionellt på fäbodar men går även att laga på elspis inomhus.
Geografiskt läge: Härjedalen, Jämtland.
Gum eller grynost tillverkas genom att värma oseparerad mjölk och tillsätta löpe, så att det bildas ostmassa. Färskostmassan och dess vassle kokas sedan i flera timmar till ljusbruna halvmjuka ostbitar i kola-messmörsås. Traditionellt tillverkas osten på fäbodar och maträttens grundtanke är att komprimera och ta tillvara på den allra sista mjölken innan fäboden lämnas på hösten.
In på 2000-talet är gum en delikatess som serveras lokalt i framför allt Härjedalen och Jämtland. Osten kokas av utövare både i privata hem och på fäbodar, och förekommer till försäljning på lokala marknader.
Gum eller grynost kokas vanligen i sin ursprungsmiljö på fäboden, men den går också att tillaga på vanlig elspis inomhus. Då är det viktigt att stå under en fläkt som klarar av att suga ut all ånga. Osten tillverkas genom att värma oseparerad helmjölk och sedan tillsätta löpe när temperaturen 37 grader har uppnåtts. Efter ungefär en halvtimmes till en timmes löptid (alltså den tid som mjölken behöver för att koagulera och bilda ostmassa) kokas ostmassan och vasslen ner till en komprimerad massa. Koktiden är cirka sex till åtta timmar. På vissa fäbodar reds gummen med grädde och mjöl den sista koktimmen för att skapa en tjockare konsistens. Den ska då småkokas under omrörning den sista halvtimmen
Gum eller grynost är ost och messmör fast i en annan konstellation, som kan beskrivas som ostbitar i kola-messmörssås. Lokala traditioner eller varianter förekommer, exempelvis kan osten smaksättas med doftticka eller kanelstång.
Läs mer om fäbodar och fäbodkultur på förteckningen.
Doftticka eller sälgtjuka – svamp som krydda
Det är välkänt att svamparten doftticka, eller sälgtjuka, (Haploporus odorus) har använts som krydda i messmör, sötost och andra meseprodukter. Den ger vaniljsmak, något som passar bra till den söt-salta messmörssmaken. Dofttickan är en av de få svampar som användes inom det traditionella kosthållet.
Källa: Matkult.se, en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige.
På fäbodar i Sverige har mjölk förädlats för vinterns behov av mat som smör, ost och messmör sedan 1500-talet. Mejeriprodukterna konserverades i träkaggar i fäbodens jordkällare, och drogs senare hem med hästtransport till byn. Under de sista dagarna uppe vid fäboden tillvaratogs mjölken på ett lite annorlunda sätt genom att inte separera grädden från mjölken. Det gjorde man annars inför de veckolånga processer som smör-, ost- och messmör-tillverkning innebar.
Syftet med att koka gum var att tillvarata varje droppe av den sista nyttiga och viktiga mjölken just innan man skulle lämna fäboden på hösten. Genom gumkokningen komprimerades mjölken vilket gjorde att den kunde transporteras av fäbodjäntan i en kruka med lock i ryggsäcken när hembuföringen (att gå hem med korna) skulle genomföras till hembyn.
När fäbodjäntorna efter två till tre månader återsåg familjen var ryggsäckens nykokade söta gum eller grynost väldigt populär. I takt med att bilvägar blivit vanligare i fjällmiljöer har metodens praktiska nytta för själva hemtransporten minskat.