- Startsida
- Förteckningen
- Flamskvävning
Flamskvävning
Flamskvävning är en variant av gobelängvävning som är särskilt förknippad med Skåne. Vävningen ger en textil med något kantigt mönster. Flamskvävnaderna är ofta vävda i klara färger och vanliga motiv är människor, blommor och djur.
Geografiskt läge: Skåne
Flamskvävning är en skånsk variant av gobelängvävning och den vävs i en upprättstående vävstol, där väverskan eller vävaren sitter framför på en pall. Inslaget plockas upp på en stående varp, med ett tecknat mönster att följa fastsatt bakom varpen och man väver med avigsidan mot sig.
Eftersom flamsken vävs med glesare varptäthet än klassiska gobelänger, går det inte att uppnå samma detaljrikedom, vilket medför att mönstret framstår som aningen kantigt. Trots detta är ofta flamskvävnaderna fulla av människor, blommor och djur. Djuren kan vara verkliga men likaväl hämtade från mytologi eller folktro, såsom enhörningar eller bäckahästen. En och annan exotisk papegoja smyger sig också in. Färgerna är till stor del klara växtfärgade grundfärger för att under senare halvan av 1800-talet övergå till syntetfärger, fortfarande i samma färgskala.
Kunskaperna i flamskvävning fördes till Danmark och Skåne någon gång under 1500-talet av vävare från Flandern. Benämningen flamsk hade från början betydelsen ”från Flandern” eller ”tillverkat av person från Flandern”, men kom så småningom att beteckna själva tekniken. Flamskvävning i Sverige är traditionellt mest förknippat med Skåne, främst i ett stråk från trakterna kring Malmö och Lund och söderut till slätten kring Trelleborg.