- Startsida
- Förteckningen
- Delsbosöm
Delsbosöm
Delsbosöm är en broderiteknik där mönstret byggs med mallar som kombineras på olika sätt. De broderade motiven utgörs ofta av broderade slingor med blommor och blad. Tekniken är starkt förknippad med orten Delsbo i Hälsingland.
Geografiskt läge: Hälsingland, särskilt Delsbo med omnejd.
Broderitekniken delsbosöm är särskilt förknippad med Hälsingland, framför allt orten Delsbo med omnejd. De broderade motiven utgörs ofta av broderade slingor med blommor och blad. Broderimönstren byggs med hjälp av mallar som kan kombineras på olika sätt. Rött är den vanligaste färgen att brodera med, men delsbosöm i blått, orange, rosa samt vitt på vitt (vitt garn på vitt tyg) har också förekommit.
Tekniken är väl känd i Delsbo och övriga Hälsingland som en lokal broderitradition, och den utövas av personer i lokalbefolkningen, främst kvinnor. Vissa utövare broderar för att sälja sina verk medan andra broderar för eget behov. Delsbosöm finns med som broderiteknik i skolslöjden i Hudiksvalls kommun. Tekniken har ett tydligt eget uttryck och är väl känd genom att de broderade föremålen fortfarande finns i många hem i form av gardiner, dukar och väggbonader.