Annandagsbandy

Annandagsbandy är en tradition inom idrotten bandy, där två lag med en historia av uppbyggd rivalitet möts på annandag jul. På traditionella bandyorter kan annandagsbandyn fungera som ett "hemvändarevenemang", där utflyttade julfirare som besöker familjen även passar på att möta gamla vänner på bandyarenan.

Geografiskt läge: Främst på så kallade klassiska bandyorter till exempel Nässjö, Bollnäs,Tranås, Edsbyn, Uppsala, Vetlanda, Sandviken och Söderhamn.

Foto av  två hockeyspelare på is som slåss om en ceriserosa boll.

Den 26 december 2021 möttes Sirius och Hammarby i annandagsbandy på Zinkensdamm IP. Foto: Roman Mitrofanov

Annandagsbandyn är en del av seriespelet, och traditionen bjuder att mötet ska vara av derbykaraktär, alltså att två lag från samma stad eller geografiska område möts.

Utövarna består av bandyspelare från två olika lag, helst derbyrivaler. Derbyrivaliteten uppstår främst genom geografisk närhet och sportslig historik, vilket har varit och är viktigt för att locka fler åskådare till matcherna. För bandyspelarna är bara en del av traditionen – den stora behållningen är den publik som kommer för att beskåda annandagsbandyn.

Foto på en fullsatt idrottsläktare.

Annandagens bandymatcher lockar ofta många åskådare . Foto: Roman Mitrofanov

Bandy spelas i två gånger 45 minuter på en bandyplan, där den som gör flest mål vinner matchen. För att spela bandy krävs bandyutrustning, vilket inkluderar skridskor, hjälm, benskydd, armbågsskydd, halsskydd, bandyhandskar och bandyklubba. Spelet spelas med en ceriserosa boll. Denna har varit både röd och orange tidigare men färgen ändrades till ceriserosa år 2008, för att bollen skulle synas bättre. För spelarna krävs förkunskaper anpassade till vilken nivå matchen spelas – från elitverksamhet till lägre divisioner, där en god amatörnivå är tillräcklig.

För åskådarna till annandagsbandyn krävs inga förkunskaper, och några verktyg utöver varma kläder behövs inte. Däremot är det populärt att medföra en så kallad ”bandyportfölj”, vilket traditionellt sett är en läderportfölj i klassiskt snitt. Denna blev en vanligt förekommande syn på bandyläktare under mitten av 1950-talet, när lag från bruksorter började komma till SM-final och åskådarna behövde en väska att ha med sig. Bandyportföljen kan exempelvis innehålla matchprogram, termos och kanske en fickplunta.

Fakta: Vad är ett derby?

Ordet derby kommer av att earlen av Derby i England organiserade hästkapplöpningar som blev vida berömda. Så småningom kom derby att betyda ’stor, viktig idrottstävling’, och sedan ’match mellan lokala lag’. Det är i den senare betydelsen som ordet lånats in i svenskan.

Förklaring hämtad från Isof.se

Historik

I bandyns tidiga historia i Sverige var matcherna på annandagen speciella då de utgjorde själva startskottet på bandyns seriespel. Seriespel är en turneringsform som är vanlig inom lagsporter, där ett förutbestämt antal lag eller deltagare möts i matcher enligt ett förutbestämt schema och under en begränsad tidsperiod. Men när bandyseriens inledning flyttades så blev matcherna som spelades på annandagen helt vanliga matcher mitt i serien och förlorade sin festliga prägel. Den nutida traditionen kan spåras till 1966. Från och med det här året startades i stället traditionen att schemalägga derbyn på annandagen, för att höja festkänslan och locka fler åskådare till matcherna.

Det här skapade ganska omgående en folkfest som blivit till en tradition inom svensk idrott. I och med urbaniseringen sväller också de mindre bandyorterna på ett annat sätt under julhelgen, när fler åker ”hem” från de större städerna för julfirande. Efter att ha tillbringat julhelgen med familj är det många som på annandagen antingen med eller utan familj beger sig till bandyarenan för att träffa gamla kompisar som är hemma över jul, de bekanta som är på någon match per år, eller bästa vännen som står på samma plats varje match. Det är dessutom vanligt att supporterklubbar ordnar resor till bortamatcher, särskilt på annandagen. Detta är bidragande anledningar till att trycket på biljetter till den traditionella annandagsbandyn är högre än under andra matcher.

Foto på glada människor i hockeypublik.

På traditionella bandyorter kan annandagsbandyn fungera som ett "hemvändarevenemang", där utflyttade julfirare kan träffa gamla vänner på bandyarenan. Foto: Roman Mitrofanov

Främjande och vidareförande

Den huvudsakliga aktören som schemalägger annandagsderbyn i bandy är Svenska Bandyförbundet. Det är dock de enskilda klubbarna som gör det till en folkfest, genom att bjuda in sina supportrar till tillställningarna och skapa förutsättningar för att spela bandy. Bollnäs GoIF, Edsbyns IF, Hammarby IF, IK Sirius, Villa Lidköping BK och Nässjö IF är några exempel på dessa. Annandagsbandy är en viktig del i att föra vidare arvet kring bandyn, en nordisk lagsport som utövas vintertid. Genom den uppmärksamhet som annandagsbandyn ger antas fler personer lockas av att utöva bandysporten.

Nya utövare till annandagsbandyn skapas i tidig ålder, när barn lär sig åka skridskor i olika bandyklubbars regi genom så kallade skridskoskolor. Några barn väljer att fortsätta vidare till bandylag, och slussas sedan vidare upp i åldrarna tills seniorålder (vanligtvis cirka 18 års ålder) nåtts. Det naturliga steget därifrån är – beroende på utövarens nivå – att spela för ett representationslag eller A-lag, alltså det bästa laget som en idrottsförening ställer upp med. En viktig del av rekryteringen på åskådarsidan är arvet över generationsgränserna, där ett supporterskap eller lojalitet till ett särskilt lag ofta förs vidare inom den närmsta familjen, till exempel från förälder till barn.

Foto på ett tiotal bandyspelare mitt i spelet framför mål.

De enskilda bandyklubbarna, spelarna, supportrarna – alla är de viktiga delar i folkfesten annandagsbandy. Roman Mitrofanov

Litteratur och länkar

Litteratur

Torbjörn Andersson (2019), Den döende bandyn?: en säregen historia om svensk natur, nationalism och nostalgi. Arx förlag. Malmö.

Länkar

Christoffer Million (2023), Stor publiksuccé på annandagen: ’Traditionen är tveklöst stark Länk till annan webbplats.. Artikel från webbsidan Bandypuls.se.

Erik Ström (2023), Idrottshistorikern: Än mer viktigt att annandagen bibehåller sin magi Länk till annan webbplats.. Artikel från webbsidan Bandypuls.se.