- Startsida
- Förteckningen
- Annandagsbandy
Annandagsbandy
Annandagsbandy är en tradition inom idrotten bandy, där två lag med en historia av uppbyggd rivalitet möts på annandag jul. På traditionella bandyorter kan annandagsbandyn fungera som ett "hemvändarevenemang", där utflyttade julfirare som besöker familjen även passar på att möta gamla vänner på bandyarenan.
Geografiskt läge: Främst på så kallade klassiska bandyorter till exempel Nässjö, Bollnäs,Tranås, Edsbyn, Uppsala, Vetlanda, Sandviken och Söderhamn.
Annandagsbandyn är en del av seriespelet, och traditionen bjuder att mötet ska vara av derbykaraktär, alltså att två lag från samma stad eller geografiska område möts.
Utövarna består av bandyspelare från två olika lag, helst derbyrivaler. Derbyrivaliteten uppstår främst genom geografisk närhet och sportslig historik, vilket har varit och är viktigt för att locka fler åskådare till matcherna. För bandyspelarna är bara en del av traditionen – den stora behållningen är den publik som kommer för att beskåda annandagsbandyn.
Bandy spelas i två gånger 45 minuter på en bandyplan, där den som gör flest mål vinner matchen. För att spela bandy krävs bandyutrustning, vilket inkluderar skridskor, hjälm, benskydd, armbågsskydd, halsskydd, bandyhandskar och bandyklubba. Spelet spelas med en ceriserosa boll. Denna har varit både röd och orange tidigare men färgen ändrades till ceriserosa år 2008, för att bollen skulle synas bättre. För spelarna krävs förkunskaper anpassade till vilken nivå matchen spelas – från elitverksamhet till lägre divisioner, där en god amatörnivå är tillräcklig.
För åskådarna till annandagsbandyn krävs inga förkunskaper, och några verktyg utöver varma kläder behövs inte. Däremot är det populärt att medföra en så kallad ”bandyportfölj”, vilket traditionellt sett är en läderportfölj i klassiskt snitt. Denna blev en vanligt förekommande syn på bandyläktare under mitten av 1950-talet, när lag från bruksorter började komma till SM-final och åskådarna behövde en väska att ha med sig. Bandyportföljen kan exempelvis innehålla matchprogram, termos och kanske en fickplunta.
Fakta: Vad är ett derby?
Ordet derby kommer av att earlen av Derby i England organiserade hästkapplöpningar som blev vida berömda. Så småningom kom derby att betyda ’stor, viktig idrottstävling’, och sedan ’match mellan lokala lag’. Det är i den senare betydelsen som ordet lånats in i svenskan.
Förklaring hämtad från Isof.se